Uitgebreide informatie Handige tips De mooiste bestemmingen
6 belangrijke redenen waarom kamperen goed voor je is

6 belangrijke redenen waarom kamperen goed voor je is

Het is duidelijk dat kamperen leuk is. Het stelt ons in staat ons te verbinden met geliefden en de natuur, te ontspannen en te ontsnappen aan de dagelijkse sleur. Maar dat is nog maar het begin.

Kamperen bevordert namelijk een heleboel positieve gezondheidsvoordelen. Overweeg dus deze zes punten over het belang van kamperen bij het plannen van je volgende vakantie.

 

 

1. Kamperen helpt bij het oplossen van problemen

Soms stellen kamperen en de bijbehorende activiteiten je voor uitdagingen. Vaak zijn dat uitdagingen waar je niet dagelijks mee te maken hebt: Hoe zet je je tent op; of hoe ga je om met scenario's waarin je niet gewapend bent met al je gemakken of vertrouwde spullen.

Bovendien laat kamperen je kennismaken met nieuwe ervaringen - misschien een activiteit die je altijd al had willen proberen, maar waar je nooit tijd voor hebt gevonden. Hoe dan ook, nieuwe uitdagingen en ervaringen houden je hersenen gezond, omdat ze je dwingen zelf na te denken.

 

mensen om een kampvuur

 

2. Kamperen is geweldig voor de opvoeding van kinderen

Na het bovenstaande punt heeft het overnachten in een tent duidelijke voordelen voor kinderen. Dit geldt vooral in het digitale tijdperk, waarin veel kinderen met meer vertrouwen hun weg vinden op een smartphone dan in een tent.

Kamperen laat kinderen kennismaken met een hele nieuwe wereld en vraagt van hen een vermogen om nieuwe problemen en uitdagingen te overwinnen, vooral als het regent.
Blootstelling aan een andere reeks uitdagingen houdt de hersenen van kinderen niet alleen gezond, maar leidt ook tot meer leermogelijkheden.

Uit een Britse studie van het Institute of Education van de Universiteit van Plymouth bleek dat een overweldigende meerderheid van de ouders gelooft dat kamperen een positieve invloed heeft op de opvoeding van een kind.

 

3. Kamperen kan je helpen beter te slapen

Speciaal voor slapeloze mensen - er is nog een ander belangrijk voordeel van kamperen. Uit onderzoek van de Universiteit van Colorado Boulder bleek dat kamperen onze biologische klokken kan resetten en degenen kan helpen die het moeilijk vinden om in slaap te komen en/of 's morgens wakker te worden.

Dat heeft alles te maken met het toegenomen gebruik van kunstlicht in ons dagelijks leven en het feit dat kamperen ons kan helpen ons aan te passen aan de natuurlijke licht-donkercyclus als we die kans krijgen.

Voldoende slaap wordt door medici al lang aangeprezen als cruciaal voor onze algehele gezondheid en ons welzijn. Bovendien, zijn wij of onze gezinsleden niet veel gemakkelijker in de omgang als we niet moe en chagrijnig zijn!

 

4. Kamperen verhoogt je vitamine D inname

Kamperen geeft je de kans om meer tijd in de zon door te brengen... althans in theorie! En meer tijd om die stralen te vangen betekent extra vitamine D, wat voordelen voor je heeft.

Hoewel er veel onderzoek bestaat om te zeggen dat sommige voordelen niet overtuigend zijn, lijkt men het erover eens te zijn dat het de gezondheid van de botten bevordert. Verder stelt het Medical Journal of Australia dat blootstelling aan zonlicht de belangrijkste bron van vitamine D is voor inwoners van Australië.

Blootstelling aan de zon is ook in verband gebracht met voordelen voor de geestelijke gezondheid, zoals een beter humeur. Directe blootstelling aan de zon moet echter met mate gebeuren en er moet altijd adequate bescherming worden gebruikt om het risico op huidkanker te minimaliseren.

 

kamperen in een bos

 

5. Kamperen kan leiden tot meer lichaamsbeweging

Als je dagelijkse routine bestaat uit zwoegen op kantoor of thuis met de kinderen, is de kans groot dat je mogelijkheden om te bewegen beperkt zijn. De oplossing? Ga kamperen!
Tijdens het kamperen zul je waarschijnlijk nieuwe omgevingen verkennen en actief blijven. Denk bijv. aan MTB Ardennen.

Deze toegenomen lichaamsbeweging is goed gedocumenteerd - van de Hartstichting tot het Ministerie van Volksgezondheid - als zijnde goed voor talloze lichamelijke en geestelijke voordelen. Deze omvatten het bestrijden van gezondheidsproblemen en ziekten en het verbeteren van je stemming en energieniveau.

Dit punt is niet beperkt tot kamperen. Ontsnap gewoon aan de dagelijkse sleur en ga naar buiten.

 

6. Kamperen kan je gelukkiger maken

Dat klopt - kamperen verbetert je stemming. Dat heeft alles te maken met serotonine, die prachtige chemische stof die ons lichaam aanmaakt en die ons gelukkig maakt.

We hebben al enkele factoren aangestipt die het lichaam helpen serotonine aan te maken: meer zonlicht, meer zuurstof, en meer lichamelijke activiteit. En als je verblijft op een camping Ardennen België, zul je waarschijnlijk al deze vakjes aanvinken. 

Terug naar overzicht